Sojasaus is een basisingrediënt in heel veel Aziatische keukens. De donkerbruine saus is vaak goed zoutig en geeft gerechten daarmee enorm veel smaak. Maar hoe wordt het eigenlijk gemaakt?
Sojasaus wordt zoals de naam al doet vermoeden gemaakt van sojabonen. Daarnaast worden tarwe, zout, water en schimmelsporen om de fermentatie te bevorderen toegevoegd. De gedroogde sojabonen worden een paar uur geweekt en daarna gestoomd. Geroosterde tarwe wordt gemalen tot bloem en goed door de sojabonen gemengd.
Na drie tot vier dagen worden zout, water en koji (schimmelsporen) toegevoegd. Hierdoor gaat het mengsel fermenteren en krijg je die karakteristieke hartige, rijke smaak van sojasaus. Bij traditionele sojasausmakers duurt het fermentatieproces wel 18 maanden tot 3,5 jaar. Hierna wordt het vocht uit het sojabonenmengsel gedrukt, dat is dan de sojasaus.
Bij goedkopere sojasaus wordt zoutzuur toegevoegd. Het mengsel van sojabonen, water en gluten wordt 20 tot 35 uur gekookt, om de eiwitten te breken. Mocht het allemaal nog een beetje abstract klinken, in de onderstaande video is het hele proces mooi te zien.
Comments (0)
There are no comments for this article. Be the first one to leave a message!