Alles over mochi
In Japan is het een weergaloos populaire snack, en in Nederland beginnen de kleverige zoete balletjes ook aan populariteit te winnen. Mochi is here to stay, maar wat is het eigenlijk precies? Waar wordt het van gemaakt en wanneer eet je het? Hierbij alles wat je wilde weten op een rij.
Wat is mochi?
Mochi zijn zoete balletjes die worden gemaakt van een speciale soort Japanse, kortkorrelige kleefrijst: mochigome. De rijst wordt gestoomd en daarna helemaal fijngestampt tot een gladde, kleverige massa. Deze techniek werd voor het eerst gebruikt in China, maar is via Zuidoost-Azië overgebracht naar Japan. Mochi heeft een taaie structuur waar je wel van moet houden. In veel Aziatische landen houdt men van taaie structuren waar Nederlanders vaak even aan moeten wennen. Maar als je eenmaal gewend bent, gaat er een wereld voor je open.
Mochi is meestal gezoet met suiker, maar de rijstcakes kunnen ook hartig worden gegeten in bijvoorbeeld een soep of hotpot. De zoete variant wordt vaak nog gevuld met een zoete pasta in verschillende smaken. Van klassieke rodebonenpasta tot (zwarte) sesam, groene thee of pindavulling. Ook aan het rijstdeeg kun je eindeloos veel smaken toevoegen. De hartige variant is een klassieke nieuwjaarssnack, maar in principe wordt mochi heel het jaar door gegeten. Omdat het maar een klein hapje is, kun je het tussen maaltijden dooreten of als kleine zoete afsluiter.
In China en Korea worden soortgelijke kleverige rijstcakes gemaakt, vaak geserveerd met poeder van geroosterde sojabonen. Hierbij wordt meestal langkorrelige kleefrijst gemaakt, die in Nederland makkelijker te verkrijgen is dan de speciale mochi-rijst. De structuur lijkt heel erg op die van mochi, maar is iets steviger en deze rijstcakes hebben meestal geen vulling.
Mochi-ijs
Op warme dagen is mochi-ijs een verkoelende uitkomst. Hierbij wordt het kleefrijstdeeg simpelweg gevuld met ijs, welke smaak je ook maar wil. Door de koude temperatuur wordt het deeg iets steviger. De combinatie met het zachte ijs aan de binnenkant magisch.
Zelf maken?
Zelf mochi maken is nogal ingewikkeld, vooral als je de authentieke manier aanhoudt. Ten eerste is de mochigome (de rijst) in Nederland moeilijk verkrijgbaar, en het stampen vergt veel kracht en is in Japan verheven tot een ware kunst. Wij zijn in dit geval dus liever lui dan moe en houden het bij kant-en-klare mochi of mochi-ijs. We kopen verschillende smaken in onze webshop en natuurlijk in de winkel.
Comments (0)
There are no comments for this article. Be the first one to leave a message!