Cooking with Coconuts

Cooking with Coconuts

Jun 26, 2023K. Dun

Koken met kokos

In veel Aziatische keukens wordt met kokos gekookt. Of het nou een Thaise curry is of Indonesische rendang. Kokos zorgt voor een bijna zoete smaak en kokosmelk is ook nog eens ontzettend romig. En al is kokosmelk een van de meest bekende manieren om met kokos te koken, het is zeker niet de enige. Ook met kokosrasp, kokosolie en het vruchtvlees maak je heerlijke dingen. Wat is het verschil en wanneer gebruik je wat? Wij helpen je op weg.

 

Kokosmelk

Kokosmelk wordt gemaakt door kokospulp te mixen en kneden met water. Zo ontstaat een heerlijk romige substantie. Hoe minder vocht, hoe dikker, vetter en geconcentreerder de kokosmelk. In principe kun je standaard kokosmelk voor alle gerechten gebruiken waar het in staat. Al bestaat er ook kokosmelk speciaal voor desserts, die iets lichter van structuur is.

 

Kokosmelk wordt veel gebruikt in Thaise curry’s, maar ook Indiase korma is zo romig door de toevoeging van kokosmelk. Door chingri malai, een Bengaalse curry met garnalen, gaat ook flink wat kokosmelk en natuurlijk door Indonesische rendang.

 

Creamed coconut

Kokoscrème of creamed coconut wordt gemaakt van gedroogd kokospulp en wordt verkocht in blokken. Het wordt veel gebruikt in de Indonesische keuken, waar het santen heet. Het is heel geconcentreerd en stevig en wordt daarom vaak aangelengd met water. Doordat het zo geconcentreerd is, is het ook een goede manier om sauzen te binden.

 

Kokosrasp

Kokosschaafsel of kokosrasp is geraspt kokosvlees dat wordt gedroogd. Het wordt zowel in hartige als in zoete gerechten gebruikt. Zo heb je in Sri Lanka kokossambol, een heerlijke pittige dip met kokosrasp, rode peper en limoen. De sambol wordt vaak gegeten bij kokosroti, een chewy brood waar ook kokosrasp doorheen gaat. Ook gaat er door rendang geroosterde kokosrasp, voor een extra intense kokossmaak.

 

Kokosolie

In Nederland is het steeds populairder om in kokosolie te bakken. Het kokosvet is hard bij kamertemperatuur, maar smelt bij hitte als sneeuw voor de zon. Je kunt er in principe alles in bakken. De olie geeft een lichte kokossmaak zonder overheersend te zijn.

 

Verse kokos

In de vriezer verkopen we het vruchtvlees van de jonge kokosnoot. Het vruchtvlees kun je in wokgerechten verwerken, maar ook kort roosteren en als topping gebruiken. In onder andere Thailand wordt het veel gegeten op vers kokosijs, maar het is ook heerlijk op yoghurt. 

More articles

Comments (0)

There are no comments for this article. Be the first one to leave a message!

Leave a comment

Please note: comments must be approved before they are published