What is Your Favourite Asian Tea?

What is Your Favourite Asian Tea?

Jun 26, 2023K. Dun

Wat is jouw favoriete Aziatische thee?

 

Een van de meest favoriete drankjes in veel Aziatische landen: thee. Van Chinese pu-erh tot Japanse matcha, zorg er voor dat je genoeg varianten in huis hebt zodat je kunt kiezen waar je op dat moment zin in hebt. Wat voor soorten heb je allemaal? Wij zetten de meest populaire voor je op een rij.

 

Groene thee

Een van de meest populaire soorten thee is groene thee, die komt in vele soorten en maten. Het verschil tussen zwarte en groene thee zit hem in het oxidatieproces. Bij zwarte thee worden bladeren verder geoxideerd en dus donkerder dan bij groene thee, waarbij de oxidatie eerder wordt gestopt. Het verschil zit hem dus niet in het soort theeblad, maar in de manier waarop het blad wordt verwerkt. De smaak is zachter dan die van zwarte thee. Er bestaan wel duizenden soorten groene thee, van Japanse sencha tot Chinese gunpowder.

 

Witte thee 

Bij witte thee wordt ook het oxidatieproces vroegtijdig gestopt. Het verschil tussen witte en groene thee is het blad dat wordt gebruikt. Bij witte thee worden alleen de bovenste blaadjes van de bloemknoppen gebruikt. Witte thee heeft een nog lichtere smaak dan groene thee en is heerlijk subtiel. 

 

Jasmijn 

Een van de meest verkochte theesoorten is jasmijn, gemaakt met bladeren van de jasmijnbloem. Die worden samen met theebladeren gedroogd waardoor ze de thee infuseren met een bloemige smaak. Vaak wordt groene thee gebruikt, maar soms ook een combinatie van groene en witte thee. De geur en smaak zijn aromatisch, maar niet te overheersend zodat jasmijnthee bijna overal bij past. 

 

Oolong 

De naam oolong betekent in het Chinees ‘de zwarte draak’, toch is oolong geen zwarte thee. Qua oxidatie en dus smaak zit hij tussen groene thee en zwarte thee in. Oolong is tot 75% geoxideerd. Ook Taiwan staat bekend om de goede kwaliteit oolongthee, en het wordt daar ook veel gedronken als ijsthee. Daarvoor kun je de twee 24 uur in koud water laten trekken en de volgende dag serveren met lekker veel ijsklontjes.

 

Pu-erh
In de Chinese provincie Yunnan ligt de plaats pu-erh, waar misschien wel ’s werelds beste thee wordt gemaakt. Voor veel theekenners is pu-erh thee in ieder geval het absolute summum! Het bereidingsproces is erg bewerkelijk en daardoor kan de prijs sterk oplopen. De kleur is donker, bijna roodachtig en de smaak is heel aards. Vaak wordt de thee in blokken of schrijven gedrukt, maar wij verkopen ook losse pu-erh-thee. 

 

Matcha 

De Japanse groene thee matcha wordt verkocht in poedervorm, die je mengt met heet water. De smaak is heel zacht en gaat heel goed bij een Japanse maaltijd. Matcha is de laatste tijd enorm populair en wordt ook veel in eten verwerkt. Zo kom je tegenwoordig veel koekjes, cake of zelfs tiramisu met matcha tegen.

 

Gember 

Doordat gember een helende werking zou hebben, wordt gemberthee steeds populairder in Nederland. Officieel is het geen thee omdat het niet van theebladeren van wordt gemaakt, maar het wordt op dezelfde manier gedronken. Vaak wordt heet water op verse gemberwortel gegoten, maar je kunt gemberthee ook in zakjes kopen.

More articles

Comments (0)

There are no comments for this article. Be the first one to leave a message!

Leave a comment

Please note: comments must be approved before they are published