Pandan: wat is het en hoe kook je ermee?
Ben je gek op gifgroene Indonesische cake en dito spekkoek? De kleur en heerlijke smaak krijgen deze zoete favorieten van pandan. Een ingrediënt dat steeds populairder wordt en waar je thuis makkelijk mee aan de slag gaat. Maar wat is het precies en hoe of wat kook je ermee?
De smaak en felgroene kleur komen van het blad van de pandanplant. De bladeren hebben een heel kenmerkende smaak die heerlijk is in zoete gerechten. De smaak is heel aromatisch, grassig en zacht en heeft bijna iets weg van kokos. Soms worden de twee ook in combinatie met elkaar gebruikt, dan weet je al helemaal niet wat je meemaakt!
Bladeren of extract?
Van de bladeren van de plant wordt vaak extract getrokken. Dit kun je doen door verse pandanbladen (die vind je op onze versafdeling) met water te pureren in een kleine blender of staafmixer, en vervolgens al het water uit de bladeren te knijpen. Je houdt nu knalgroen vocht over, met een intense smaak. Word je al moe bij de gedachte? Dan koop je gewoon kant-en-klare pandanpasta, die knijp je zo vanuit de tube je gerecht in. Kijk wel uit voor groene vingers en kleren, goed je handen wassen na gebruik!
Pannenkoekjes
Je kunt de bladeren ook in hun geheel laten trekken in een gerecht zodat ze hun smaak afgeven. Zo krijg je niet die karakteristiek groene kleur, maar wel de smaak. De vulling van de Indonesische flensjes kue dadar gulung maak je bijvoorbeeld door geraspte kokos, palmsuiker en pandanbladeren op te zetten in een pannetje, zodat er een heerlijk zoete pandan-kokos-pasta ontstaat.
Meer dan sponscake en spekkoek
Pandan wordt veel gebruikt in de Indonesische en Maleisische keuken omdat de plandanplant daar rijkelijk groeit. De in Nederland meest bekende pandangerechten zijn de sponscake en spekkoek met pandan, maar er is nog zo veel meer. Zo is er klepon, bolletjes gemaakt van kleefrijst en pandan met kokos en een vloeibare binnenkant. In het in Indonesië populaire drankje cendol zitten groene jellysliertjes, gemaakt van pandan.
Thailand en Vietnam
Maar ook in Thailand en Vietnam kom je soms zoete groene pandansnacks tegen. Zo heb je in Thailand khanom chan: een zoet gerecht van laagjes gestoomd rijst- en tapiocabloem met pandan, kokos en palmsuiker. In Vietnam heb je bänh bò nu’ong: een cakeje van tapiocabloem met kleine luchtbubbeltjes. Verslavend lekker.
Pandanrijst
Ondanks wat sommige mensen denken wordt pandanrijst niet van de pandanplant gemaakt. Pandanrijst is hetzelfde als jasmijnrijst en wordt soms pandanrijst genoemd omdat de rijst ook zo enorm geurig heeft. Met de daadwerkelijke pandanplant heeft het echter niks te maken. Je kunt wel pandanbladeren meeskoken als je je rijst kookt, voor extra aromatische rijst.
Comments (0)
There are no comments for this article. Be the first one to leave a message!