Basisproducten voor de Indiase keuken
India kent vele regionale keukens, zo wordt er in het noorden van India totaal anders gegeten dan in het zuiden. Als je binnen het land al 50 kilometer reist, verschilt het eten totaal. Geen wonder dus dat als je aan de rijke Indiase keuken wil beginnen, je door de bomen het bos niet meer ziet. Met deze producten kom je in ieder geval een heel eind. Je hoeft niet alles in één keer in huis te halen. Kijk per recept (deze saag paneer bijvoorbeeld) wat je nodig hebt en breid zo steeds een beetje uit.
Een van de meest bekende Indiase ingrediënten is ghee: geklaarde boter. Je kunt het zelf maken, maar kant-en-klaar is wel zo makkelijk. Doordat de melkzuren uit de boter zijn gehaald, verbrandt ghee niet en kun je er dus goed in bakken. Het geeft een karakteristieke smaak aan curry’s en zelfgebakken platbrood.
In elke regio wordt weer een andere rijstkorrel gebruikt, in India is basmati de ster. Het is een langkorrelige rijst die vrij ‘los’ kookt (in tegenstelling tot plakkerig) en daardoor heel geschikt is voor geurige biryani. Maar hij wordt ook gewoon als rijst naast gerechten geserveerd, soms op smaak gebracht met bijvoorbeeld komijnzaad of saffraan.
Peulvruchten
Een van de meest populaire Indiase gerechten is dahl. Dahl kan in principe gemaakt worden van alle soorten gedroogde peulvruchten, zoals linzen, mungbonen en kikkererwten. Gedroogde mungbonen vormen ook de basis voor de knapperige pannenkoekjes genaamd moong daal ka cheela.
Specerijen
Veel specerijen die je nodig hebt voor Indiase gerechten komen ook voor in andere Aziatische keukens. Zo wordt er veel gebruik gemaakt van korianderzaad, komijnzaad, kaneel, mosterdzaad, kardemom en zwarte peper. Ook venkelzaad, laurier en fenegriek komen veel terug. Sommige specerijen zoals amchur (gedroogd mangopoeder) of ajowan-zaadjes, zie je voornamelijk in Indiase gerechten.
Dit gele potje staat enig in je keukenkastje en de inhoud ervan doet al je hartige gerechten ook nog eens instant Indiaas en extra lekker smaken. Asafoetida is poeder van de plant duivelsdrek en wordt ook wel Indiase ve-tsin genoemd. A little goes a long way, een klein snufje is vaak al genoeg.
Een andere manier om je gerechten onmiddellijk Indiaas te laten smaken zijn curryblaadjes. De bladeren van de curryplant zijn enorm aromatisch en heerlijk door verschillende soorten hartige gerechten. Van eiercurry tot dahi toast (een soort tosti met yoghurt in plaats van kaas).
Rijstbloem wordt veel gebruikt in Indiaas beslag. Zo maak je er dosa (gefermenteerde pannenkoeken) mee, waarbij de rijstbloem zorgt voor een extra knapperige crêpe. Ook idli (gefermenteerde, gestoomde rijstcakes) worden van rijstbloem gemaakt, wat hier juist zorgt voor een heel luchtige cake.
Het grootste voordeel van de Indiase kaas paneer is dat hij niet smelt wanneer je hem verwarmt. Daardoor kun je hem door een heerlijke saus roeren en blijven de blokjes intact. De smaak is heerlijk romig en zoutig. De kaas wordt ook vaak droog gebakken en door specerijen gehaald zoals bij paneer jalfrezi.
De pulp van de tamarindeboom wordt in verschillende Aziatische keukens gebruikt omdat het een karakteristiek zure smaak heeft. Voor de perfecte balans wordt tamarinde daarom toegevoegd aan curry’s, dahls, chutneys en veel andere gerechten.
Kokos
Van kokosmelk tot kokosrasp en kokosolie, de kokosnoot is alom tegenwoordig in de Indiase keuken. Olie om in te bakken en melk en rasp voor door sauzen, curry’s of in zoete gerechten.
Comments (0)
There are no comments for this article. Be the first one to leave a message!