Skip to content
Order before 15:00 for same-day delivery in Amsterdam Free shipping starting from € 55,-
Language
Shipping costs Free shipping from 55,-
Different Types of Rice

Different Types of Rice

Jun 26, 2023K. Dun

Alle soorten rijst op een rij

Het lijkt zo verraderlijk simpel, een kom rijst, maar niks is minder waar. Het maakt namelijk nogal uit welke korrel je gebruikt, in elk land hebben ze weer hun eigen favoriet. Welke soort gebruik je in welk gerecht?

 

Het grootste onderscheid in rijst kan worden gemaakt tussen langkorrelig en kortkorrelig. Onder langkorrelig vallen pandanrijst en basmatirijst. Kortkorrelige rijst wordt veel gegeten in Japan, en wordt dan ook vaak verkocht als sushirijst. Ook in Korea en Taiwan wordt veel kortkorrelige rijst gegeten.

 

Pandanrijst

Een andere naam voor pandanrijst is jasmijnrijst of jasmine rice, het verschilt nogal wat er op de verpakking staat, maar het is allemaal hetzelfde. Pandanrijst is langkorrelige, aromatische rijst die veel wordt gegeten in bijvoorbeeld China, Indonesië, en Thailand. Als je op zoek bent naar een allround korrel voor je dagelijkse gerechten, is dit onze absolute favoriet. Als je hem goed kookt, is hij nét plakkerig genoeg dat je hem met stokjes kunt eten, al mag je natuurlijk ook altijd je lepel gebruiken.

 

Basmatirijst
Vooral in de Indiase keuken wordt basmatirijst veel gebruikt. De korrel is een stuk droger dan pandanrijst en kan dan ook niet goed met stokjes worden gegeten. Door de drogere structuur is hij perfect voor biryani (een Indiaas gerecht waarin rijst met vlees en kruiden langzaam wordt gestoofd). Maar ook als je Indiase gerechten eet, is dit een topper voor erbij.

 

Japanse rijst
In Japan eet men kortkorrelige rijst, die qua vorm lijkt op risottorijst. Japanse rijst is een stuk kleffer dan langkorrelige rijst en heeft ook minder water nodig bij het koken (hierover later meer). Door de ietwat kleverige structuur is hij perfect voor sushi of onigiri, maar ook als bijgerecht voor bij de Japanse maaltijd. Of de Taiwanese of Koreaanse maaltijd, daar verkiezen ze namelijk ook kortkorrelig boven langkorrelig.

 

Kleefrijst
In het Noorden van Thailand, Laos en sommige delen van China wordt veel kleefrijst gegeten. Deze structuur is enorm sticky en je kunt deze rijst ook niet koken zoals je andere soorten rijst kookt. Kleefrijst moet je eerst een aantal uur wellen in water, om vervolgens te stomen. Het duurt iets langer, maar het resultaat mag er wezen. Perfect als bijgerecht voor bij larb (Laotiaanse salade van gehakt en frisse kruiden), of laat hem de hoofdrol spelen in Thaise mango sticky rice, met mango en zoete kokosmelk.

 

Koken


De makkelijkste manier om rijst te koken is in een rijstkoker, maar in een pan bereik je ook heerlijk resultaat. Was de rijst altijd voordat je hem gaat koken. Spoel de rijst een aantal (meestal drie) keer in een kom met water, totdat het water dat ervan af komt helder is. Meet de rijst af in een beker en voeg 1,5 keer zoveel water als rijst toe voor pandan en basmati. Bij Japanse rijst voeg je 1,25 keer zoveel water toe. Breng het water met het deksel op de pan aan de kook, draai het vuur lager en laat kook in circa 15 minuten gaar. Het is gaar als al het water is verdampt. Draai het vuur uit en laat 10 minuten staan met het deksel op de pan, voordat je de rijst serveert.

More articles

Comments (0)

There are no comments for this article. Be the first one to leave a message!

Leave a comment

Please note: comments must be approved before they are published