Secret Chinese Ingredient: Black Vinegar

Secret Chinese Ingredient: Black Vinegar

Jun 26, 2023K. Dun

Geheim Chinees ingrediënt: zwarte azijn

 

Wat voor gerecht je ook maakt, zuur is een van de belangrijkste ingrediënten voor succes. Van een limoentje bij je pad Thai tot rijstazijn door je sushirijst. Maar ben je ook al bekend met zwarte azijn uit China? Het is een van onze all time favorieten, omdat het al je gerechten een karakteristiek Chinese smaak geeft.

 

De smaak van zwarte azijn is een stuk complexer dan je standaard wittewijn- of rijstazijn. De pikzwarte azijn is ook qua smaak vrij donker, bijna rokerig en een beetje karamel-achtig. Het kan zijn dat je er even aan moet wennen, maar als je eenmaal om bent wil je niks anders meer. 

 

Chinkiang

Zwarte azijn wordt gemaakt van gefermenteerde kleefrijst, waarbij het fermentatieproces zorgt voor de karakteristieke smaak. Zwarte azijn wordt soms op de fles aangeduid als Chinkiang-azijn, naar de stad waar veel zwarte azijn wordt gemaakt. Wij verkopen deze ook: ga op zoek naar de fles met een geel etiket en een gele dop.

 

Aan de slag

Wat je allemaal kunt doen met die fles als je hem in huis hebt? Om te beginnen is zwarte azijn een waanzinnige dip voor dumplings. Met heel dun gesneden reepjes gember erin bijvoorbeeld, of gemengd met wat lichte sojasaus en chilicrisp. Ook is zwarte azijn heerlijk in saus voor bij noedels, met chili-olie, tahin, knoflook en suiker of als marinade voor vlees of kip. 

 

Ook de bekende fish fragrant aubergine uit de Chinese provincie Szechuan is niet compleet zonder een klein scheutje zwarte azijn. En kung pao chicken kan ook niet zonder. Voor wie graag experimenteert in de keuken: je kunt er ook waanzinnige karamelsaus mee maken. Gebruik gelijke delen kristalsuiker en zwarte azijn. Karamelliseer de suiker zachtjes in een pannetje en voeg als de karamel mooi goudbruin is de azijn toe. Niet heel authentiek, maar wel heerlijk over gefrituurde aubergine, kip of zelfs vanille-ijs. 

More articles

Comments (0)

There are no comments for this article. Be the first one to leave a message!

Leave a comment

Please note: comments must be approved before they are published