If You Want to Eat Chinese Food, Use Chinese Ingredients

If You Want to Eat Chinese Food, Use Chinese Ingredients

Jun 26, 2023K. Dun

Wie echt Chinees wil eten, gebruikt Chinese kruiden

De Chinese keuken heeft veel meer te bieden dan de bij ons bekende zoetzure saus die je altijd vindt bij foeyonghai, babi pangpang en koe loe yuk. De authentieke Chinese keuken wordt gekenmerkt door rijke sauzen, exotische ingrediënten en bijzondere kruiden en specerijen die Chinees eten een bijzondere smaak geven.

Europese handelslanden ontdekten eeuwen terug al exotische Chinese producten, waaronder tal van kruiden. Kruidnagel, zwarte peper, gember en kaneel werden via schepen vervoerd naar het Europese continent. Ze werden, en worden, niet alleen gebruikt voor in de keuken, maar ook als geneesmiddel. De genoemde kruiden zijn tegenwoordig niet weg te denken uit de Europese keuken. Toch zijn er nog tal van andere Chinese kruiden die bij ons lang niet zo bekend zijn, maar onmisbaar zijn in de Chinese keuken.

De meest gebruikte Chinese kruiden

De Chinezen hebben een lange traditie van het gebruik van kruiden en specerijen om hun gerechten mee ter verrijken. Veel Chinese kruiden en specerijen zijn in Nederland verkrijgbaar bij de Aziatische supermarkt. Wil je een echt authentiek Chinees gerecht maken, dan kan je niet zonder de volgende kruiden en specerijen.

  • Chinese vijfkruidenpoeder. Bestaat uit kaneel (cassia), steranijs, szechuanpeper, venkel en kruidnagel. De mix combineert de vijf primaire smaken van de Chinese keuken: zoet, zuur, scherp, bitter en zout. De smaak hangt erg af van het merk. Geschikt voor marinades en vleesgerechten. Niet alle vijfkruidenpoeder zijn hetzelfde, verschillende delen van china maken gebruik van verschillende combinaties van kruiden.
  • Gember. Een basisingrediënt voor in de Chinese keuken. Pittig en fris tegelijk. Verse gember heeft de voorkeur boven gemberpoeder. Past goed bij wokgerechten.
  • Szechuanpeper. Dit zijn gedroogde, roodbruine bessen met een bijzondere bosachtige geur. Geheel iets anders dan zwarte peperkorrels. Voor stoofgerechten of bij wokgerechten.
  • Steranijs. Diepe anijssmaak, niet te verwarren met anijszaad. Ideaal om mee te laten koken in stoofpotten.
  • Koriander. Een uitgesproken frisse smaak en onmisbaar in de Chinese keuken. Tegenwoordig overal vers te verkrijgen. Voor koude gerechten als salades en warme stoofgerechten.
  • Knoflook. Introductie overbodig. Te gebruiken bij wokgerechten.
  • Lente-ui. Zachte uiensmaak. Voor bij roerbakgerechten en ook goed te gebruiken als garnering voor wat groene kleur bij je vele schotels.

Dit zijn de voornaamste Chinese kruiden, maar Chinezen gebruiken er nog veel meer. Je kan alle kruiden vinden in onze webshop onder het kopje kruiden & specerijen.

More articles

Comments (0)

There are no comments for this article. Be the first one to leave a message!

Leave a comment

Please note: comments must be approved before they are published