Skip to content
Order before 15:00 for same-day delivery in Amsterdam Free shipping starting from € 55,-
Language
Shipping costs Free shipping from 55,-
Oyster Sauce. What is It and What Can You Do with It

Oyster Sauce. What is It and What Can You Do with It

Jun 26, 2023K. Dun

Oestersaus: wat is het en wat kun je ermee?

Van simpele Chinese ‘beef and broccoli’ tot Thaise pad see ew (gewokte rijstnoedels); met een fles oestersaus in je keukenkastje ben je nooit ver verwijderd van een smaakvolle maaltijd. Wat is het precies en hoe kun je het het beste gebruiken? Wij helpen je een handje op weg.

 

Oestersaus is een stroperige, donkerbruine saus op basis van – je raadt het al – oesters. De oesters worden lange tijd in water gekookt, waardoor een heel geconcentreerde smaak ontstaat die nog wordt aangelengd met zout, suiker, en sojasaus. De smaak is heel rijk, de saus zit vol met umami maar heeft ook iets zoets. Omdat de smaak zo geconcentreerd is, geeft een kleine hoeveelheid al een groots effect.

 

Kantonees

De oorsprong van oestersaus ligt in de Chinese provincie Kanton (Guandong). Geen wonder dus ook, dat de saus terugkomt in een heleboel Kantonese klassiekers zoals char sui bao, gewokt rundvlees met broccoli en oestersaus en lo mai ga (kleefrijst en vlees, gestoomd in lotusbladeren). Maar het is ook heerlijk om je gewokte paddenstoelen, paksoi of kai lan (Chinese broccoli) in een mum van tijd enorm veel smaak te geven. Al dan niet met een teentje knoflook.

 

Noedels
Oestersaus is ook een geweldige manier om je noedels snel op smaak te brengen. Door de stroperige substantie geeft het je noedels meteen een heel hoog comfortfoodgehalte. Rijstnoedels zijn in onze ogen de meest perfecte combinatie als het gaat om oestersaus. Maak of bestel maar eens een portie Thaise pad see ew of Chinese beef chow fun en je begrijpt wat we bedoelen.

 

Verschillende soorten

Wij verkopen verschillende soorten oestersaus, welke moet je dan hebben? Het merk Maekura is Thais, dus als je veel Thais kookt raden we aan om deze te gebruiken. Het Chinese merk Lee Kum Kee is een van de grootste wat betreft oestersaus, en als je veel Chinees kookt is dit dus degene die je moet hebben. Lee Kum Kee heeft ook een premium variant, waarin de smaak nóg geconcentreerder is. In principe liggen ze qua smaak redelijk dicht bij elkaar, dus proef vooral welke jij het lekkerst vindt.

 

Vegetarisch alternatief
Ben je vegetarisch, maar wil je toch de volle smaak van oestersaus ervaren? Er bestaat ook vegetarische oestersaus, op basis van gluten en soja. Een ander goed alternatief is de vegetarische paddenstoelensaus van Healty Boy, paddenstoelen zitten nou eenmaal ook bomvol umami. 

 

More articles

Comments (0)

There are no comments for this article. Be the first one to leave a message!

Leave a comment

Please note: comments must be approved before they are published