What is the Difference Between Rice Vinegar and Mirin?

Jun 26, 2023K. Dun

Wat is het verschil tussen rijstazijn en mirin?

 

De Japanse keuken is niet compleet zonder rijstazijn en mirin. Vaak worden de twee door elkaar gehaald, maar het zijn toch echt twee verschillende producten. Wanneer gebruik je rijstazijn, wanneer mirin, en wat zijn precies de verschillen? Wij zetten alles voor je op een rij.

 

Qua kleur en verpakking lijken de twee nogal op elkaar, en ze staan ook eens naast elkaar in de winkel. We snappen de verwarring. Beide producten worden namelijk ook van rijst gemaakt, maar hebben een wezenlijk andere smaak. Rijstazijn is namelijk azijn en dus zuur, mirin is rijstwijn en heeft een zoetere smaak. Vervang het een dus nooit door het ander!

Rijstazijn

Van alle soorten azijn, is rijstazijn een van de mildere soorten, en past hij dus overal alles bij. In de Chinese keuken wordt veel zwarte rijstazijn [linken artikel] gebruikt, welke donkerder is van kleur en ook veel sterker van smaak. Japanse witte rijstazijn daarentegen is een echte allemansvriend. In combinatie met suiker en zout wordt hij gebruikt om sushirijst mee op smaak te brengen, maar er je kunt er nog veel meer dingen mee.

 

Rijstazijn is een hele goede allround azijn om je groente (komkommer of wortel bijvoorbeeld) mee in te maken, maar hij doet het ook heel goed in dressings. Zowel door de dressing voor Japanse gomae (spinaziesalade met sesam) als een meer westerse dressing voor je alledaagse salade is rijstazijn heerlijk. 

 

Mirin

In tegenstelling tot rijstazijn, is mirin meer zoet dan zuur. Mirin is rijstwijn, en is qua structuur ook een tikkeltje dikker, bijna stroperig. Mirin wordt veel gebruikt in marinades en is bijvoorbeeld een van de sterspelers in de publieksfavoriet teriyaki. Doordat mirin vrij zoet is, is het ook heel geschikt voor een glaze voor bijvoorbeeld vis, makreel of zalm. Ook geeft het en heerlijk zoete smaak aan gyodon (rijst getopt met gemarineerd rundvlees).

 

Hoewel je rijstazijn en mirin niet voor elkaar kunt vervangen, kun je ze wel heel goed samen gebruiken. De twee balanceren elkaar namelijk uit, waardoor je de ideale zoet-zuurcombinatie creëert.  

More articles

Comments (0)

There are no comments for this article. Be the first one to leave a message!

Leave a comment

Please note: comments must be approved before they are published