HOWTO: Chinese Hot Pot at Home

HOWTO: Chinese Hot Pot at Home

Jun 26, 2023K. Dun

How to: thuis Chinees hotpotten

Chinese hot pot, soms ook Chinees fonduen genoemd, wordt steeds populairder. In grote steden openen steeds meer restaurants, waar je je met een gezelschap om een grote pot borrelende bouillon verzamelt. In die bouillon gaar je jouw favoriete ingrediënten, die vervolgens de smaak van de bouillon opnemen. Heerlijk en top als je van een interactief diner houdt, je bent de hele tijd met netjes, stokjes en dipsaus in de weer.

Liever thuis hotpotten, maar geen idee waar te beginnen? Wij helpen je op weg. Met de juiste tools en ingrediënten vier je bij jou thuis binnen no time een hot pot party.

De setup
Als je thuis aan de slag wil, heb je ten eerste natuurlijk een hot pot nodig. Je kunt kiezen uit een elektrische fonduepan, of een fonduepan in combinatie met een gasstel. Zorg er in het laatste geval wel voor dat je altijd een volle gasbus hebt, deze klik je in het gasstel voor een constante gastoevoer. Zo biijf je de hele tijd vlammen. Naast de pan zelf, is het ook handig om fonduenetjes aan te schaffen. Deze stalen netjes maken het heel makkelijk om dingen van de bodem van de pan te vissen.

Daarnaast heb je om te eten natuurlijk eetstokjes nodig, en kommetjes om je bereide eten in te doen. En vergeet het kommetje voor de dipsaus niet, hierover later meer.

De bouillon

Misschien wel het belangrijkste onderdeel, de bouillon. De smaak van de bouillon die je gebruikt, dringt namelijk door tot de ingrediënten die je erin gaart en is dus allesbepalend. Er bestaan veel verschillende keukens in China, en dus heel veel verschillende soorten bouillon. Als je een simpele zelfgemaakte kippenbouillon hebt kun je hier wat gojibessen in doen, voor een subtiele smaak. Als je meer van pittig houdt, is Sichuanese bouillon misschien iets meer voor jou. We verkopen in de winkel kant-en-klare soup bases met verschillende smaken. Van een simpele basisbouillion, tot kimchi of loeihete Chongqing-bouillon.

Vlees
Er zijn verschillende soorten vlees die je in de hot pot kunt garen. Van flinterdun gesneden rolletjes rund-, varkens of lamsvlees tot verschillende soorten vleesballetjes. De balletjes zijn gemaakt van heel fijn gedraaid gehakt en hebben daardoor en heel compacte structuur. Kijk wel uit dat je je tong niet verbrandt, de balletjes blijven lang heet! Rolletjes hebben maar heel kort in de bouillon nodig, een paar seconden is genoeg, tot het vlees net gaar is.

Vis

Ook heerlijk zijn fijn gedraaide balletjes van vis, inktvis of garnalen. We verkopen ook een mix met verschillende soorten, voor wie niet kiezen kan. Of koop rauwe garnalen en gaar die in hun geheel in de bouillon. Surimi, een soort nepkrab, wordt ook veel gegeten tijdens fonduen.

Paddenstoelen

Zorg ook dat je genoeg paddenstoelen in huis haalt. Favoriet zijn enoki en judasoren, maar alle soorten paddenstoelen zijn lekker in hot pot. Koop bijvoorbeeld shiitake, oesterzwammen, beukenzwammen of koningspaddenstoelen. Hoe groter de paddenstoel, hoe langer hij nodig heeft in de bouillon. Enoki hebben aan 30 seconden genoeg, terwijl grote shiitake wel een paar minuten nodig hebben.

Tofu

Vegetariërs kunnen hun lol op met verschillende soorten tofu. Ga voor stevige tofu, gefrituurde tofu of tofuvellen. Allemaal kun je vrij lang in de bouillon laten liggen, zodat ze lekker veel smaak opnemen.

Groente

Een Chinese maaltijd is natuurlijk niet compleet zonder groente. Ga voor groene groenten die een korte kooktijd nodig hebben. Bijvoorbeeld babypaksoi, tong ho, choi sum of spinazie. Chinese kool of witte kool is ook lekker, vooral als je de kool een beetje knapperig laat. Groenten als aardappel of daikon kun je juist lang in de bouillon laten liggen, vooral bij aardappel dringt de bouillon dan echt door tot de kern. Heerlijk.

Noedels en dumplings

Dan zijn we aanbeland bij de koolhydraten, en ook daarmee kun je alle kanten op. Onze favoriet is dunne bonenvermicelli, maar ook Japanse udonnoedels doen het  goed. Shiratakinoedels worden gemaakt van konjacwortel en zijn koolhydraatvrij. Ze komen opgerold in schattige pakketjes en je hoeft ze maar een paar seconden in de bouillon te houden om op te warmen. Rice cakes hebben ook maar even in de bouillon nodig om alle smaken op te nemen. Wil je dumplings? Kies dan kleine dumplings, die hebben niet zo lang nodig.

Dippen

De bouillon geeft natuurlijk al smaak aan de ingrediënten, maar een dipsaus kan nooit kwaad. Geef iedereen een klein schaaltje zodat ze hun eigen dipsaus kunnen maken. Als basis wordt vaak sesamolie, sojasaus, zwarte azijn of sa jia jiang (ook wel Chinese barbecuesaus). Meng naar hartenlust met knoflookpuree, chili-olie, sesampasta, chilivlokken, bosui of koriander. Nadat je de ingrediënten uit de soep vist, haal je ze nog door je persoonlijke dipsaus voor de ultieme hotpotervaring. Eet smakelijk!

More articles

Comments (0)

There are no comments for this article. Be the first one to leave a message!

Leave a comment

Please note: comments must be approved before they are published