What to Eat during Lunar New Year?

What to Eat during Lunar New Year?

Jun 26, 2023K. Dun

Wat eet je met Chinees nieuwjaar?

 

Niet alleen in China, maar in veel delen van Azië is het Chinese Nieuwjaar een van de belangrijkste feestdagen. En ook in Nederland wordt het festijn groot aangepakt. Chinese families komen in 2022 samen op 1 februari om het jaar van de tijger zo goed mogelijk in te leiden.

 

De jaarwisseling is hét moment om je leven te reinigen van het ongeluk van het jaar ervoor. Letterlijk, in de dagen voorafgaand aan Chinees nieuwjaar wordt kwistig schoongemaakt in huis. Tot middernacht, want op nieuwjaarsdag schoonmaken is strikt verboden, dan poets je misschien het geluk van het nieuwe jaar weg.

 

Een andere manier om te zorgen dat geluk en rijkdom dit jaar tot je zullen komen, is om het juiste eten te serveren. Achter elk gerecht dat tijdens Chinees nieuwjaar wordt gegeten zit een symbolische betekenis. De gerechten deel je met vrienden en familie, zodat jullie allemaal kunnen rekenen op een gezond, gelukkig en rijk jaar. Happy New Year!

 

Longevity noodles

Een must tijdens de Chinese jaarwisseling zijn longevity noodles. Deze noedels zijn extra lang en staan daarmee voor een lang leven. Je moet de noedels ook in een keer opeten, zonder ze vroegtijdig af te bijten. Je zou je leven toch ook niet vroegtijdig willen afbreken.

 

Dumplings

Voorafgaand aan het feest is het gebruikelijk voor families om samen jiaozi, Chinese gestoomde dumplings, te bereiden. Zelf deeg maken, vulling, en samen uren dumplings vullen en vouwen. Daarmee staan dumplings voor familie, maar ook welvaart. De vorm lijkt namelijk op die van oude Chinese munten.

 

Hele vis

Bij ongeveer elke nieuwjaarsviering staat er wel een hele vis op tafel. Het Chinese woord voor vis lijkt namelijk heel erg op het Chinese woord voor ‘overvloedig zijn’. Daarmee staat vis dus voor welzijn en welvaart. Vaak wordt de vis in z’n geheel gestoomd en geserveerd met bosui, gember en sojasaus.

 

Kleefrijstballetjes

Tang yuan zijn kleine, zoete balletjes gemaakt van kleefrijstbloem. Vaak worden ze gevuld met bijvoorbeeld zwarte sesam of pinda. De balletjes worden zachtjes gekookt in water of suikersiroop en staan door hun ronde vorm voor familiereünie. 

 

Gestoomde rijstcake


Nian gao is een traditioneel gestoomde rijstcake die veel met Chinees Nieuwjaar wordt gegeten. Nian betekent ‘jaar’ en gao betekent ‘hoog’, ‘lang’ of ‘duur’. Daarmee staat nian gao voor vooruitgang en groei.

 

Fruit


Na de maaltijd wordt vaak fruit gegeten en dan vooral mandarijnen en sinaasappels. De Chinese woorden daarvoor lijken namelijk op het Chinese woord voor ‘geluk’. Als je tijdens (Chinees) Nieuwjaar in Nederland Chinees bestelt, krijg je ook vaak sinaasappels bij je bestelling.

More articles

Comments (0)

There are no comments for this article. Be the first one to leave a message!

Leave a comment

Please note: comments must be approved before they are published